Guvernul a impus modificări importante legate de ajutorul de deces! În anul 2024, se anunță o creștere semnificativă a cuantumului ajutorului de înmormântare, potrivit proiectului legii bugetului asigurărilor de stat, adoptat de curând în Parlament. Această schimbare vine odată cu modificările aduse la legea pensiilor.
Anul Nou vine cu schimbări uriașe pentru români. Nu doar pensiile vor suferi modificări importante, ci și ajutorul de deces pe care cetățenii îl primesc după moartea unei rude. Este preconizată o creștere privind sprijinul de înmormântare, la fel cum se va întâmpla și-n cazul pensiilor seniorilor români.
Proiectul de lege este în așteptare și urmează să fie promulgat de către președintele țării. Conform noilor modificări, valoarea ajutorului de deces a fost fixată astfel:
Suma alocată în acest an a fost de 6.789 de lei. Cuantumul pentru anul 2024 va avea o majorare semnificativă, adică mai mare cu 778 de lei.
CITEȘTE ȘI: AJUTOR DE ÎNMORMÂNTARE 2023. CÂȚI BANI PRIMEȘTI ȘI DE CE ACTE AI NEVOIE
Pentru ca un membru al familiei să intre în posesia ajutorului de deces, trebuie să prezinte următoarele acte.
• cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
• certificat de deces (original şi copie);
• act de identitate al solicitantului (original şi copie);
• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
• adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
• dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.